Inspiratie uit de Bijbel deel 11

Gepubliceerd op 23 december 2022 om 22:31

Jehovah Jireh, The Provider!

Laten we het deze week hebben over geld. Hoe ga je als Christen met geld om? Wat staat er daarover in de Bijbel en welke keuzes zou Jezus maken?

Geld is voor mij altijd een middel geweest waar ik behoorlijk slordig mee omging. Vanaf ongeveer mijn 14e jaar had ik een bijbaantje. Ik vond het belangrijk om op jonge leeftijd al mijn eigen geld te hebben, waar ik zelf over mocht beslissen. Wat ik vervolgens met mijn verdiende geld deed, was behoorlijk roekeloos. Ik had letterlijk een gat in mijn hand. Ik kocht alles wat los en vast zat en gaf heel vaak meer uit dan dat ik had. Ik moest dan lenen, wat ik vervolgens wel weer terugbetaalde, maar ik liep eigenlijk altijd achter de feiten aan. Mijn eerste officiële lening die ik afsloot bij een bank was toen ik mijn rijbewijs wilde halen op mijn 25e  omdat ik geen zin had om te sparen. Daarnaast ben ik mijn studieschuld nog steeds aan het afbetalen. Maar ik heb wel geleefd! Ik heb mooie reizen gemaakt, veel uit eten, goeie feestjes, alles kopen wat ik wilde, en ook heel veel trakteren. Het maakte mij niet uit als ik moest betalen, zolang we het met z’n allen maar leuk hadden. En ik had altijd werk, dus ook altijd geld.

Toen ik 9 jaar geleden moeder werd, had ik een behoorlijke schuld en realiseerde ik mij dat ik andere keuzes moest maken. Ik besloot daarom wat verstandigere keuzes te maken, en in ieder geval te zorgen dat ik prioriteiten ging stellen en schulden afbetalen. Daarnaast werd het ook belangrijk om over de toekomst na te denken, dus sparen en zekerheid creëren was waar ik steeds meer mee bezig ging.

Maar het belangrijkste keerpunt is voor mij geweest toen ik Christen werd. Mijn beeld van geld veranderde compleet, en tegelijkertijd snapte ik ook beter waarom het mij maar niet lukte om “rijk” te worden. De belangrijkste drie lessen die ik de afgelopen jaren in de kerk concreet heb gehad is:

  1. Alles wat je bezit, dus ook je geld, is van God. Hij geeft het jou om op de juiste manier te gebruiken. Geef het dus niet zomaar uit en deel!
  2. Een lening maakt je eigenlijk ‘slaaf’ van degene van wie je leent, en maakt het moeilijker om Gods pad te volgen.
  3. Als Christen is geld nooit de basis of het uitgangspunt van je leven!

Als Christen besloot ik daarom andere keuzes te maken. Het werd voor mij belangrijk om mijn leningen zo snel mogelijk af te lossen, zorgen dat ik geen nieuwe schulden meer zou maken, zodat het geld wat ik heb kan uitgeven op de manier zoals God dat bedoeld heeft. Belangrijke besluiten gaan altijd in gebed.

Tegelijkertijd heb ik ook de afgelopen jaren minder te besteden gehad. Lasten werden hoger, gezin werd groter, inkomsten werden minder, sinds wij als gezin zoveel mogelijk leven zoals Christus dat bedoeld heeft. In het begin leek dit juist alsof we iets niet goed deden, omdat we steeds minder te besteden hadden, maar zoals Pastor Shelton afgelopen zondag tijdens zijn dienst ook zei: God geeft je soms een storm, of een les, of een situatie waarin je je in de eerste instantie afvraagt, Wat is dit? Maar pas later ontdekt waar het goed voor was. Het leek alsof we beschermd werden om onnodige en onjuiste keuzes te maken met het geld wat we hebben. Doordat we minder geld te besteden hadden werden we eigenlijk op de proef gesteld. We kregen de gelegenheid om ons volledig te onthechten van alles wat geld kost (verre vakanties, mooie auto, spullen, uit eten, etc). We ontdekten dat we al die luxe niet nodig hadden, en we kregen de gelegenheid om in gebed steeds dichter bij God te komen. Tegelijkertijd werd ons vertrouwen ook steeds groter. We gingen steeds meer ervaren dat we altijd worden voorzien, juist omdat we steeds meer in vertrouwen onze financiële keuzes gingen maken.

Aan deze financiële journey die ik de afgelopen jaren heb meegemaakt moest ik denken toen Pastor Shelton afgelopen zondag begon met de volgende Bijbeltekst:

“Verzamel op aarde geen kostbaarheden, want die vergaan of worden gestolen. U kunt beter kostbaarheden in de hemel verzamelen, waar ze nooit zullen vergaan of worden gestolen. Want waar u uw kostbaarheden bewaart, daar zal ook uw hart naar uitgaan” - Mattheüs Hfdst 6 vers 19 – 21

Waar wij afscheid namen van een bepaalde luxe waar we misschien wel wat aan gehecht waren, waar we minder geld te besteden hadden, werd ons geloof en vertrouwen in God alleen maar groter, werden we getuige van magische momenten waarin we elke keer werden voorzien!

In een tijd als deze waarin ons vertrouwen steeds vaker op de proef wordt gesteld, ervaar ik dat mijn geloof in God en leven volgens het pad van Jezus mijn vertrouwen alleen maar groter maakt.

En zelfs nu in deze kerstperiode, waarin de verleidingen om allerlei spullen te kopen zo groot is, kan ik voor het eerst de verleiding weerstaan om een nieuwe jurk te kopen, teveel onzinnige cadeaus en allerlei kerstspulletjes, terwijl ik het geld nu wel heb. Ik heb mijn lesje geleerd dus, ik heb dit niet meer nodig en het geld zal besteed worden voor andere dingen. Waar ik wel mijn geld aan uitgeef? Met het hele gezin lekker uit eten zodat we gezellig kunnen samen zijn, verbinding kunnen maken en gesprekken kunnen voeren. En als cadeau krijgt iedereen een mooie Bijbel, afgestemd op leeftijd en behoefte. 

Hoe doe jij dat eigenlijk? Heb jij in deze tijd alleen maar behoefte aan meer financiële zekerheid? Of is jouw vertrouwen ook groot genoeg om niet in angst te leven door alles wat je ziet en hoort.

Word jij ook op de proef gesteld doordat je steeds meer luxe moet loslaten? Luxe waar je aan gehecht bent?

Mocht je behoefte hebben in gesprek te gaan hoe je in deze tijd je vertrouwen kan houden, wees welkom via www.findyourownlight.nl

Wil je graag Bijbelse inspiratie, komt dan vooral naar de diensten van Chapel Avenue, www.chapelavenue.nl

Kijk de dienst van vorige week terug op (186) The Kingdom #9 - The King's Bread | Pastor Shelton Telesford | Chapel Avenue - YouTube

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.