Inspiratie uit de Bijbel deel 2

Gepubliceerd op 11 oktober 2022 om 13:01

Gifts from God

Afgelopen zondag was voor mij een bijzondere dienst. Er was de gelegenheid om je te laten dopen, en ik ben al maanden bezig met de vraag of ik dat ook moet doen. De reden van mijn vraag is omdat ik mij bewust ben van Gods plan voor mij en ik me afvraag of mezelf laten dopen nog meerwaarde heeft voor mij persoonlijk, of zou ik het dan doen omdat iedereen het doet. Ik heb mijn persoonlijke overgave al gegeven aan God, en ik handel hier inmiddels ook naar in mijn dagelijks leven. Ik had gepland om deze week naar de voorbereidende bijeenkomst te gaan van de kerk om mijn vragen beantwoord te krijgen, maar ik was zo vermoeid die avond, dat ik niet naar de bijeenkomst ben gegaan. Mensen die mij goed kennen weten dat ik niet makkelijk en snel een afspraak afzeg, zelfs niet wanneer ik moe ben, dus wat zorgde er dan voor dat ik mij dit keer niet goed voorbereidde voor de doop op zondag? Wat hield me tegen? Is dit mijn eigen weerstand of is dit Gods stem die zegt dat het nog niet mijn tijd is? Ik besluit in ieder geval naar de zondagdienst te gaan en vraag in gebed om mij open te stellen voor de antwoorden op mijn vragen.

De preek wordt gegeven door een gastspreker die vaker is geweest. Het onderwerp waar hij over spreekt is geven en de vraag die hij bespreekbaar maakt is: “Ben jij een goeie beheerder van dat wat God jou gegeven heeft? Zet jij dat wat God jou geeft ook in, in dienst van God?”

Het voorbeeld van de gastspreker ging over het geven van geld, geld dat hij verdient en wat hij, in opdracht van God, weggeeft. Ik heb van huis uit niet meegekregen dat ik mijn zelf verdiende geld moest delen voor mijn geloof. Wel was ik zelf behoorlijk gul in mijn persoonlijk leven, maar kon ik ook roekeloos en doelloos mijn geld uitgeven.

Jaren geleden coachte ik een klant die in grote armoede leefde, geen huis had en wie ik begeleidde in haar zelfstandigheid en zelfredzaamheid, die ondanks al haar geldproblemen en afhankelijkheid van de bijstand haar 10e iedere maand gaf aan haar kerk. Ik snapte daar niks van, ik vond dat heel onverstandig, maar voor haar was dat prioriteit nummer 1. Inmiddels snap ik wat het geven van geld aan de kerk betekent en waarom dit voor haar prioriteit was, dat eigenlijk al jouw bezittingen, inclusief geld, helemaal niet jouw bezit is voor persoonlijk doel, maar het wordt je gegeven door God. God geeft het jou in beheer en daarbij geeft God jou ook een verantwoordelijkheid, om jouw bezittingen/geld in te zetten voor Gods werk, voor het vergroten van geloof en liefde op deze wereld, met het vertrouwen dat God echt wel voor je zorgt. Nu ben ik mij ervan bewust dat ik eigenlijk al mijn hele leven de verantwoordelijkheid neem om mijn bezittingen en geld te delen met anderen, maar volgde ik niet bewust de stem van God hierin, en lukt dit mij steeds beter. Daarnaast kan ik zeker ook nog zuiniger omgaan met wat God mij geeft zodat ik ook meer kan geven, dit zijn dan ook nieuwe doelen in ons gezin.

Maar God geeft ons niet alleen onze bezittingen in beheer, we worden ook op andere manieren gezegend met Gifts from God. Deze Gifts verschillen per persoon. In mijn persoonlijk geval heeft God mij gezegend met het vermogen om werkelijk ieder persoon onvoorwaardelijk lief te hebben, zelfs de personen die door anderen vaak worden afgewezen of miskend. Deze Gift ken ik al heel lang van mezelf, en zet ik al jaren in om mensen te helpen die vaak door de samenleving worden afgewezen, zoals daklozen/verslaafden/criminelen/jongeren met gedragsproblematiek/gedragsstoornissen. Ik heb het vermogen om voorbij mijn weerstand te kijken, en de ander met oprechte onvoorwaardelijke liefde te ontmoeten en als gelijkwaardig persoon te zien. Ik ken heel veel hulpverleners die goed werk doen, maar ik ken heel weinig mensen die ook daadwerkelijk deze Gift hebben. Nu ik weet dat dit mijn Gift is die ik heb ontvangen van God, is de vraag natuurlijk hoe ben ik een goeie beheerder van deze Gift? Wanneer weet ik of het Gods z’n stem is, of dat ik het voor mezelf inzet? De afgelopen jaren heb ik geleerd wat het verschil is tussen mijn eigen behoefte en Gods stem, en bijna altijd lukt het mij nu daar ook naar te handelen, hoewel dat niet een makkelijke weg is geweest. Het betekent namelijk dat ik mijn ego/oordeel/emoties en eigen belang geheel ondergeschikt maak aan Gods werk, en dit heb ik echt moeten leren. Ik heb mijn eigen emoties moeten leren begrijpen en daarmee ook leren loslaten, zodat het mij lukt daar niet meer naar te handelen. Dat ging met vallen en opstaan, maar ik durf inmiddels te zeggen dat het mij heel vaak lukt om door al mijn emoties heen Gods stem te volgen, ook als het moeilijk wordt. Dus nogmaals, wat is de meerwaarde van mij laten dopen?

Tijdens de gesprekken na de dienst met verschillende andere gelovigen kom ik er eigenlijk achter dat het dopen vaak een startpunt is, je zonden worden weggewassen in het water, je oude Ik sterft, en je wordt herboren in geloof en met de Heilige Geest.

Johannes 3:5 – Jezus antwoordde: Toch is het zoals Ik zeg. Niemand kan het Koninkrijk van God binnengaan, als hij niet geboren wordt uit water en Geest. 6 Uit mensen komt menselijk leven voort, maar uit de Geest van God komt geestelijk leven voort.

En de Heilige Geest is precies dat wat ons op de aarde is gegeven door God om ons te begeleiden vanaf het moment dat Jezus naar de hemel ging.

En zo komt voor mij de boodschap uit de preek in deze dienst en de gesprekken daarna over de doop langzaam samen, krijg ik antwoorden op mijn vragen:  “wat is voor mij persoonlijk de meerwaarde om mij te laten dopen als ik al in liefde leef, en Jezus als voorbeeld neem?”

De doop is voor mij dus vooralsnog niet nodig geweest als startpunt. Ik geloof dat God mij vergeven heeft voor mijn zonden (ook al heb ik zelf als mens nog wel oordelen over mezelf), is mijn oude Ik gestorven en ben ik herboren als nieuw in mijn geloof en word ik geleid door de Heilige Geest, het lukt mij ook al daar naar te handelen. Ook zonder gedoopt te zijn ben ik dus een goeie beheerder van Gods Gifts. Als ik mij zou laten dopen, dan doe ik dat omdat ik openlijk wil getuigen dat ik mij door de Heilige Geest laat leiden, Dat Jezus mijn voorbeeld is in het naleven van onvoorwaardelijke liefde, en dat ik in zijn voorbeeld mijn Gifts from God (zowel bezittingen als eigenschappen) zal inzetten voor Gods werk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.