Inspiratie uit de Bijbel deel 1

Gepubliceerd op 3 oktober 2022 om 18:42

"Choose your Victories"

Sinds bijna 2 jaar ga ik wekelijks naar de kerk. Via een vriendin kwam ik bij Chapel Avenue, en vanaf de eerste dienst werd ik betoverd door de Worship Muziek, en kreeg ik eindelijk antwoorden op mijn levensvragen. Waar ik de hele wereld over ben geweest, van Mediteren in India & België tot reizen naar Mexico, van West Afrika tot Bali, yogaretraite in Italië, de antwoorden op mijn levensvragen kreeg ik uiteindelijk in Almere, bij een Christelijke kerk, wat ik ook wel weer ironisch en grappig vind. Pastor Shelton weet de Bijbel en het Woord van God te vertalen in een voor mij inspirerend en herkenbaar verhaal waarin ik in het dagelijks leven mijn kracht vind, en ik gun anderen deze kracht en liefde ook, daarom wil ik mijn inspiratie uit de diensten graag met jullie delen.

De afgelopen drie weken was het thema tijdens de diensten in Chapel Avenue Stop the Rush!, oftewel hoe kunnen we de haast in onze leven stoppen. In alles wat ik doe is de eerste vraag die ik mezelf altijd stel: Waarom is het belangrijk om geen haast te hebben? Waarom zou ik daarmee moeten stoppen?

Tijdens de laatste dienst in deze reeks begon Pastor Shelton met de Bijbeltekst uit Lukas hoofdstuk 4, welke beschrijft dat Jezus geleid wordt naar de woestijn en waar hij 40 dagen in stilte bleef. Vers 1 t/m 13 beschrijft hoe hij vervolgens wordt getest door de duivel, hoe het Jezus lukt om bij God te blijven, in plaats van zich te laten verleiden.

Voor mij is dit meteen het antwoord op de vraag die ik mij stel waarom ik geen haast moet hebben in mijn leven, want hoe minder haast ik heb, hoe makkelijker het is om Go(e)d te horen.

Al tientallen jaren ben ik op zoek naar stilte, in de meest letterlijke zin van het woord. Ik bezocht diverse stilteretraites over de hele wereld en ik reisde alleen. Niet omdat ik dat nou zo gezellig vond, maar wel omdat ik wist dat ik die stilte nodig had. Soms om te vluchten van de realiteit, maar de stilte leerde mij dat ik hierin de confrontatie kreeg met mijn echte aardse realiteit van emoties. In mijn geval uitte dit zich bijvoorbeeld vaak in angst. Mijn angsten waren vaak algemeen geaccepteerde angsten, bijvoorbeeld angst voor de dood, angst om alleen te staan, angst om niet belangrijk gevonden te worden, angst om geen onderdeel te zijn van iets zinvols. Maar geaccepteerd of niet, ze zaten mij in de weg om onvoorwaardelijke liefde te geven en te ontvangen.

Omdat ik de allerbeste vriendin, (stief)moeder, yogi, werknemer, vrouw van, ex-vrouw, dochter, nichtje, (schoon)zus, klant, coach, collega, schoolpleinmoeder, tante en student wilde zijn, en dat dan ook allemaal tegelijk, was ik altijd in haast. Haast om het overal goed te doen, en dan vooral om overal te laten zien dat ik in staat was om onvoorwaardelijke liefde te geven en te ontvangen, want dit is altijd al mijn grootste drijfveer geweest. Maar in deze haast had ik geen tijd om mijn gebed te doen, mijn gesprek met God te voeren, dus hoe kon ik Go(e)d doen? Het lukte mij dan ook heel vaak niet en het gevolg bij mij was dat ik met name in mijn rol als vrouw van en moeder faalde, ik kon de onvoorwaardelijke liefde niet geven in mijn relatie, in mijn gezin. En dit gaf mij zoveel stress en spanning, dat ik ‘overspannen’ raakte en in 1 keer alles moest laten vallen. In mijn hoofd was dit mijn grootste falen, of was het de Heilige Geest die mij (opnieuw) naar mijn zogenaamde woestijn bracht? Was het tijd dat ik onthaastte en in rust mijn relatie met God moest gaan opbouwen, zodat ik de liefde van Jezus zou leren kennen en ontvangen, de ultieme onvoorwaardelijke vorm van Liefde?

In deze rust (woestijn) kwam ik eerst mijn onverwerkte emoties weer tegen, mijn angsten, of zoals je wilt noemen, mijn duivelse verleidingen. Want stel je voor dat ik alleen kwam te staan, of dat ik geen zinvol bestaan had. In mijn gesprek met God werd duidelijk dat ik een keuze moest maken, Choose my Victories. En na gebed en kennis van de Bijbel leerde ik dat Gods aanwezigheid maakte dat ik mijn angsten durfde los te laten, waardoor het mij lukte om te kiezen. Voor mij betekende dit dat mijn moederschap, relatie met mijn man en mijn werkrelatie met mijn klanten prioriteit hebben, en dat ik in deze relaties mijn onvoorwaardelijke liefde geef. Met Gods liefde kan ik het aan om alle andere rollen indien nodig los te laten. Wat een vrijheid heeft mij dit gegeven, en daarmee was de dienst van afgelopen zondag een mooie bevestiging van de keuzes die ik de afgelopen jaren heb gemaakt, dat deze goed zijn.

In het dagelijks leven is het niet altijd mogelijk om 40 dagen naar een woestijn te gaan, en wil ik ook voorkomen dat ik overspannen of burn-out raak.

Pastor Shelton geeft tijdens de dienst als advies vier punten op die je kunt toepassen in jouw leven om jouw compositie van Rust te vinden, zodat het makkelijker wordt om je gesprek met God te voeren, jouw gebed, of het lezen van de Bijbel:

  1. Neem een Sabbat: een rustdag waarin je niet werkt, geen haast hebt en geniet van jouw zegeningen (gezin/familie/vrienden/thuis). Vanuit de Bijbel is dit ook een dag waarin het Woord van God en Gebed centraal staan.
  2. Kies voor eenvoud: Wees je ervan bewust dat luxe soms je vrijheid belemmert, vrijheid om rust te nemen.
  3. Vertraag je tempo
  4. Stilte&Afzondering: Neem voldoende tijd in volledige stilte, geen muziek, telefoon of partner in de buurt maar echt de ruimte en tijd voor gebed.

Inmiddels lukt het mij om bovenstaande punten toe te passen in mijn dagelijks leven, hoewel ik de laatste (stilte en afzondering) nog steeds de moeilijkste vindt, zeker in een druk gezin. Wel lukt het mij hierdoor veel makkelijker mijn prioriteiten te kiezen en volgens mijn EigenWaarden te leven. 

Hoe is dat bij jou? Weet jij al wat jou duivelse verleidingen zijn? Kan jij jouw duivelse verleidingen goed weerstaan? Lukt het jou om in Liefde te leven, zoals Jezus dat deed? Zoek jij ook naar inspiratie of wil je weten hoe je jouw gesprek met God kunt beginnen? Heb je hulp nodig om de rustmomenten in jouw leven te vinden, wil jij hulp bij het kiezen van jouw prioriteiten?

Je kunt hiervoor contact met mij opnemen voor advies, een vrijblijvend kennismakingsgesprek of een coaching traject, mijn gegevens vind je op www.findyourownlight.nl

Of kom langs bij Chapel Avenue voor de dienst op zondagochtend, www.chapelavenue.nl , dan kun je het zelf ervaren!

Tot zover, tot volgende week!

Liefs&Licht,

Deborah

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.