Gods buitenbeentjes, verbreek de tradities

Gepubliceerd op 31 juli 2023 om 14:01

Afgelopen zaterdag vierden we de eerste verjaardag van onze jongste zoon Jaïr. Verjaardagen vieren wij nooit heel groot, maar met een klein gezelschap van mensen die dichtbij ons staan. De afgelopen jaren is dit gezelschap veranderd. Door de persoonlijke en emotionele ontwikkelingen die wij meemaakten, is eigenlijk onze omgeving ook mee ontwikkeld, dus de samenstelling van mensen tijdens gelegenheden als verjaardagen, verandert daarom bij ons, wat vervolgens ook de dynamiek op zo’n dag altijd weer verassend maakt.

Met het gezelschap wat aanwezig was, raakten we aan de praat over verschillende mooie onderwerpen. Eén daarvan was hoe het is om jezelf in een groep altijd een buitenbeentje te voelen. Op de één of andere manier was in dit gezelschap een aantal mensen die zich eigenlijk altijd een buitenbeentje voelde, waar de één meer last van heeft dan de ander. Hoe meer ik dit soort gesprekken met mensen voer, hoe meer ik me realiseer hoe God zijn werk doet…

Ík legde uit aan anderen dat ik mij al mijn hele leven een buitenbeentje voel, in elke groep waar ik ben, of het nou familie is, vriendinnen, werk of op een willekeurige verjaardag. Zelfs in de kerk voel ik mij een buitenbeentje, ik voel mij anders dan de rest. Maar pas vanaf het moment dat ik God volledig toelaat in mijn leven en ik mijn bevestiging bij Hem zoek in plaats van bij mensen, kan ik in elke groep zijn wie God mij gemaakt heeft en me alsnog helemaal compleet voelen. Zelfs als ik weet dat ik anders ben dan de rest en dat zij mij niet altijd zullen begrijpen en soms zelfs beoordelen.

Wat maakt mij dan anders dan de anderen? Die vraag werd beantwoord in de preek van de kerkdienst de volgende dag...Gods werk!

Pastor Shelton legde in de dienst uit dat wij God altijd zien als de God van de liefde, de God die ons onvoorwaardelijke liefde geeft en dat dit helemaal klopt. Daarnaast zegt Pastor Shelton, is God ook de God van Rechtvaardigheid! Hij bepaalt het verschil tussen goed en kwaad, dus dat betekent dat Hij niet altijd lief is, soms ook ons mensen moet corrigeren. De vraag die Pastor Shelton stelt is:

Hoe kan God volkomen rechtvaardig zijn en toch genade schenken?

Voor ons als mensen, is dit onmogelijk, daarom kunnen wij ook niet begrijpen dat God dit wel kan. En daarom is het ook zo belangrijk om je bevestiging alleen bij God te halen, want alleen God kan je in al Zijn compleetheid rechtvaardigheid en genade geven. En beiden hebben wij mensen nodig om Gods werk te kunnen uitvoeren, want dat is op deze wereld niet altijd even makkelijk.

Het werk wat ik moet uitvoeren is om, met Gods liefde en genade als voorbeeld, onvoorwaardelijke liefde te geven aan iedereen die ik tegenkom in mijn omgeving, zelfs als er niemand is van wie ik dit terug ontvang. Om deze taak uit te voeren is het belangrijk om te weten dat niemand het mij gaat teruggeven op de manier zoals ik dat doe. Als ik dit wel zou verwachten, dan raak ik teleurgesteld, verdrietig, of onzeker. En zo voelde ik mij dan ook al die jaren wanneer ik in groepen mensen zat, als buitenbeentje. Ik, die mijn onvoorwaardelijke liefde aan iedereen geef, maar niemand van wie ik het terug ontvang. Ik ontvang wel liefde, maar er zitten altijd voorwaarden aan, en dat maakte mij lange tijd onzeker en verdrietig. Nu ik weet wat mijn Gift is, wat ik te brengen heb in Gods Koninkrijk, kan ik mijn liefde onvoorwaardelijk oneindig blijven geven, omdat ik open sta voor Gods liefde en zijn Rechtvaardigheid en gevoed wordt door God zelf, de volmaakte bron. Het maakt niet uit waar ik ben, mijn taak is om onvoorwaardelijke liefde geven.

Ik zie ook veel mensen om mij heen die Gods taak hebben om juist Rechtvaardigheid te brengen in groepen. Dit zijn die mensen die door hun omgeving worden ervaren als vervelend, kritisch en oordelend. Niet iedereen bouwt namelijk mee aan het Koninkrijk van God, en dan is Gods Rechtvaardigheid niet altijd wat je wilt horen. Gods liefde willen we allemaal wel ervaren, maar zijn correctie, zijn kritische blik of zijn oordeel vinden we allemaal lastig. Toch is dit zo ontzettend noodzakelijk en is het zo belangrijk dat de mensen die de taak hebben gekregen om Gods Rechtvaardigheid te verspreiden, ook hun werk goed te kunnen doen. Dit kunnen zij alleen als zij de Rechtvaardigheid en Genade van God kunnen ontvangen en snappen dat ze alleen daarmee compleet gevoed zullen worden, want de bevestiging van andere mensen zullen zij vaak niet direct krijgen. Mensen zullen juist met weerstand reageren, soms zelfs irritatie en woede, en dan raak jij met al je goeie bedoelingen gekwetst, teleurgesteld en gefrustreerd.

Terug naar de vraag: wat maakt mij dan anders dan anderen? In een wereld waarin God heel vaak niet op de eerste plaats staat, en mensen in je omgeving dus niet meebouwen aan Gods Koninkrijk, weten deze mensen vaak ook niet wat de taak is die God hen gegeven heeft. Omdat men gewend is om bevestiging bij anderen mensen zoeken, in plaats van bij God, zullen ze hun taak nooit helemaal kunnen uitvoeren, omdat je nooit van een ander persoon terug zal krijgen wat je geeft, en dan geef je vanzelf op (onverschilligheid), of je brandt op (burn out). Alleen God kan je de volledige bevestiging geven. Maar om aan Gods Koninkrijk te bouwen is het van essentieel belang dat iedereen zijn individuele taak van God uitvoert.

Voel jij je een buitenbeentje? Dan ben je vaak al bezig om Gods taak uit te voeren, alleen je bent je er niet bewust van hoeveel betekenis je daarmee kan hebben. Het gevaar is dan dat je toch nog jouw bevestiging bij andere mensen zoekt. Gevolg hiervan is dat je teleurgesteld raakt, boos, verdrietig of onzeker, want zij vinden je vaak alleen maar vervelend of raar. Alleen Gods rechtvaardigheid en genade kan jou volledig bevestigen en een compleet gevoel geven zodat jij je complete Zelf kan zijn, zoals God je gemaakt heeft, waar je ook bent.

Herken je je in dit verhaal en zou je hier graag meer over willen weten? Wil jij ervaren hoe het voelt om jou leven in Gods handen te leggen? Wil je snappen welke taak God aan jou heeft gegeven?

Ik kan jou helpen jouw band met God te versterken, zodat jij antwoorden gaat krijgen op deze vragen.

Neem gerust contact op met mij via https://www.findyourownlight.nl/contact voor een vrijblijvende kennismaking.

Liefs, licht en zegen,

 

Deborah

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.