God op de eerste plaats

Gepubliceerd op 6 mei 2022 om 18:56

Sinds een paar jaar ben ik overtuigd Christen, in alles wat ik doe, werk en privé staat God op de eerste plaats. Dat betekent dat ik mijn handelen afstem met wat God van mij wilt, ook als coach. Niet alleen durf ik mij nu ook echt over te geven aan de Wil van God, ik durf er nu ook eindelijk openlijk voor uit te komen. Het is misschien wel het meest kwetsbare wat ik deel met mensen, omdat het voor mij een heel kwetsbaar en persoonlijk proces is, waarin ik iedere dag steeds meer groei en waarvan ik weet dat anderen een oordeel over kunnen hebben, die ook nog eens heel vaak niet klopt (Ik kan bijvoorbeeld nu pas snappen waarom Moslimvrouwen een hoofddoek dragen, ook al ben ik geen Moslim, en dat ze ondanks het oordeel van anderen, toch hun geloof op de eerste plaats zetten en daar trots op zijn). Want als ik zeg dat ik in God geloof en ik overtuigd volgeling van Christus ben, dan geef ik voor mijn gevoel eigenlijk mijn hele ziel en zaligheid bloot. En toch ben ik er ook zo ontzettend trots op. Want voor mij betekent het ook dat ik de moed heb om mijn eigen wil opzij te zetten, voor de wil en de bestemming die God voor mij en anderen heeft bepaald, en ik kan je zeggen, dat is op sommige momenten ontzettend eng, kan eenzaam voelen en ik begrijp ook niet altijd waarom bepaalde dingen gebeuren. Dus het vertrouwen en mijn geloof moet sterk zijn, om dat te kunnen doen.

In gesprek met mensen die niet overtuigd zijn van God of Christus, hoor ik vaak dat zij moeite hebben in God te geloven terwijl er zoveel ellende in deze wereld is of in hun eigen leven. Ik zou graag willen uitleggen waarom ik ondanks alle ellende toch in God durf te geloven.

Voor mij is geloven in God namelijk geen eenrichtingsverkeer. Wat we vaak denken is dat God bestaat om ook alle ellende voor ons op te lossen, simpel omdat hij in staat zou moeten zijn om dat te doen. Hij zou moeten voorkomen dat er oorlog is, kindersterfte (of liever gezegd, helemaal geen sterfte meer), eigenlijk alles waar wij op aarde verdrietig, boos of bang van worden, zou God moeten laten verdwijnen, zodat alleen genot en plezier zal bestaan.

Als Christen geloof ik dat het net even iets anders zit. Wanneer je gelooft in God, en Christus als zijn zoon die is gestorven voor onze zonde, dan geloof je ook dat God een verantwoordelijkheid aan jou geeft. Je zou kunnen zeggen dat dit betekent dat je moet handelen volgens bepaalde principes, en precies daar zit de moeite die wij mensen hebben. Dat handelen volgens bepaalde principes is moeilijk, vraagt discipline, en de verleidingen van het leven en je eigen menselijke behoeften zijn toch vaak net even iets leuker en belangrijker, dan de tien geboden uit de Bijbel. Daarnaast vinden we het soms ook moeilijk te interpreteren wat nou wel of niet bedoeld is uit de teksten van de Bijbel in de context van de tijd waarin het geschreven is. Maar de uitdaging blijft hem zitten in de verantwoordelijkheid nemen om jezelf in de spiegel te kijken en het gesprek met God aan te gaan om te horen en te snappen wat Zijn bedoeling met jou is, wat Hij voor jou heeft weggelegd, en hoe jij jouw licht kan laten schijnen, en dat dan vervolgens te vertalen in gedrag, zodat de invloed op je omgeving ook zichtbaar wordt.

We zijn geneigd om dat oordeel wel over de ander te geven, (is de ander wel een juiste Christen?) maar als mens kan je daar helemaal niet over oordelen, alleen God kan daarover oordelen. Het enige wat jij kunt doen is de moed hebben om samen met God in jouw spiegel te kijken en echt op zoek te gaan naar jouw licht. En ik kan je zeggen, als je die gevonden hebt, daar kan geen aardse verleiding meer tegenop! En als het je lukt het licht ook nog eens te laten schijnen en om te zetten in gedrag, dan kan je echt wonderen verrichten voor anderen!

Hier zit de kracht van vertrouwen en geloof in God in, en als het ons lukt om allemaal dat gedrag toe te passen, waarin Christus het grote voorbeeld is, dan geloof ik dat alle ellende op de wereld langzaam maar zeker zal verdwijnen. Of eigenlijk weet ik dat wel zeker! 

Twijfel je nog? Of weet je niet waar je moet beginnen? Ik zou je graag helpen een start te maken in jouw vertrouwen zodat jij onderdeel kan zijn in een hele mooie nieuwe wereld! Dus wees niet bang en neem contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.