Veerkracht

Gepubliceerd op 22 november 2021 om 14:46

Al weken dwaalt het woord Resilience door mijn hoofd, oftewel Veerkracht. Een woord dat ik weleens hoor als ik muziek luister, tegenkom als ik verhalen lees, en een woord dat in deze huidige tijd vaak in mij opkomt als antwoord op de vele vragen die tegelijkertijd ook allemaal in mijn hoofd ronddwalen. Ik vind het een mooi woord, met een mooie klank, een woord waarvan je een mooie mantra zou kunnen maken. Maar wat betekent het nou precies? Veerkracht? Volgens Google betekent het het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. Als er iets naars of verdrietigs gebeurt, kun je je knap beroerd voelen. Dat is normaal. Sterker nog: het voelen en accepteren van je emoties is het begin van een veerkrachtige reactie.

Als ik kijk naar de afgelopen jaren in mijn leven, zijn er best wat gebeurtenissen geweest waarin ik stress en tegenslag heb ervaren, vooral gevoelens van onrecht. Een belangrijk voorbeeld is dat ik al jaren bezig ben met het doorbreken van bepaalde gedragspatronen die ik van generatie op generatie heb meegekregen via mijn (voor)ouders. Gezien hun situaties misschien hele logische gedragspatronen, maar mij dienen ze niet meer.  Ik ervaar er veel hinder van in mijn leven en de rol die ik wil aannemen. Na veel therapie dacht ik dat ik deze patronen had doorbroken, maar wat er werkelijk gebeurde was dat ik mijn best deed zoveel mogelijk stressmomenten uit de weg te gaan. Ik verwarde veerkracht met negeren. Ik negeerde mijn emoties of parkeerde ze elders. Het probleem werd alleen dat emoties en stress er altijd wel ergens uitkomen, in mijn geval was dat dan bij mijn partner, met alle gevolgen van dien. Toen ik dit herkende en ben gaan veranderen betekende dit voor mij dat ik de stress en tegenslag in mijn familie niet uit de weg ga, maar ervaar hoe verdrietig het is (geweest), en accepteer dat die emoties er zijn. Dan kan ik daarna bepalen hoe ik ermee omga. Het wordt soms lastig wanneer de tegenpartij niet ook de veerkracht heeft of wil hebben als het gaat om zijn of haar emoties, mogelijk omdat de stress soms te pijnlijk is voor hen, kunnen zij helaas nog wel de keuze maken om te negeren. Daar vervolgens mee omgaan en dat verdriet verwerken, daarvoor heb ik mezelf de afgelopen tijd getraind op veerkracht. Ik voel en accepteer mijn emoties en kies er vervolgens voor om mijzelf te herstellen, ongeacht wat de ander doet en wat voor effect dat op mij heeft. Meestal lukt mij dit, en in die gevallen ervaar ik een ultiem gevoel van vrijheid.  

Een ander belangrijke gebeurtenis voor mij is de periode waarin we met z’n allen worden geconfronteerd met corona. In een zeer korte tijd gebeurt er van alles om mij heen, waarbij ik emoties ervaar, waarvan ik stress ervaar (thuisschool in combinatie met werk, vaccinatiedrang terwijl ik daar niet de oplossing in zie, niet meer de vrijheid voelen om te bewegen, een QR code waar ik meer kwaad in zie dan goeds, wat voor effect gaat dit hebben op mijn werk). Allemaal gedachten die ik de laatste jaren heb en die angst bij mij oproepen. Angst om te doen waar ik in geloof, angst dat de consequenties zo groot zijn dat ik mijn principes opzij moet zetten. Ik heb de neiging om te gaan strijden, te gaan klagen, in een slachtofferrol te belanden, maar het enige antwoord op mijn angst is Veerkracht, Resilience. Ervaar en voel de angst en in plaats van daarop te reageren, te herstellen van de stress die ik dan ervaar en te blijven bij wat voor mij belangrijk is, mijn EigenWaarden.

Het is wel belangrijk om veerkracht niet vervolgens te verwarren met onverschilligheid. Niet omdat je niet reageert vanuit angst of vanuit boosheid, betekent dit dat je geen gevoel meer hebt. Het is juist belangrijk om te blijven voelen, je gevoel is je belangrijkste kompas! Welk gevoel er dan ook is, je hebt zelf de keus uit welk gevoel je handelt. Wil je handelen uit verdriet, boosheid of angst? Dan zal jouw handeling een consequentie hebben, vaak in diezelfde energie.

Veerkracht geeft je de mogelijkheid om te handelen uit wat je echt belangrijk vindt, vanuit jouw EigenWaarden. Dit is geen gemakkelijke klus, mijn mentor zei altijd: ‘Life is Simple, but not Easy’. Oftewel de keuzes die we moeten maken om veerkrachtig te zijn die zijn simpel, alleen in de praktijk ervaren we hoe makkelijk we toch reageren vanuit ons gevoel van onrecht, angst of boosheid.

Soms kan het helpen om Veerkracht te leren herkennen en onderscheiden van onverschilligheid, of van negeren. Soms kan het helpen om Veerkracht te trainen in het dagelijks leven, in het leven waarin je dagelijks tegenslag en stress ervaart, om ook op die momenten je EigenWaarden niet uit het oog, of uit je hart te verliezen. Mijn methodiek KEY helpt je hierbij. Gemotiveerd en nieuwsgierig? Kijk dan op mijn website of bel of mail mij voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Het is mijn taak om jouw licht weer te laten schijnen, zodat jij en de rest van jouw wereld jouw EigenWaarden kan/kunnen zien.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.